Willibrord Huisman Homepage
www.willibrordhuisman.nl

Webstek

vuller
Blogjes:
- alles
- alleen onderwijs
- alleen koorwerk
- alleen kinderwerk
Onderwijsadvies
- adviseur
- toetstoetser 
- redacteur 
- spreker 
- elementen
- documenten
- papers
Koorwerk
- nieuwsbrief
- compositiesNaar een submenu in deze website 
- BrandsmaNaar een submenu in deze website
KvK 54336031 
Contact & colofon 

Elders

vuller
Passieproject 
Campuskoor 
Kinderkerk 
I.M. Elianne MullerOpent nieuw venster of nieuw tabblad 

Nostalgie

vuller
Huis van Huisman 1997
HomePage van Eva 
Muizenissen (column)
IOWO  
Studienet 2001Opent nieuw venster of nieuw tabblad 
Ou Online 1994Opent nieuw venster of nieuw tabblad 
Proefschrift 1990

 

Blogjes over kinderwerk

Selectie: u ziet alleen de blogjes over mijn werk voor en met kinderen.
31 maart 2023

Kinderkerksite weer online

Met de Kinderkerk begonnen we in 1991, met de website in 1997, en het stopte allemaal in 2013. De site bleef online en werd altijd nog regelmatig bezocht, soms met mooie reacties en verslagen van uitgevoerde kerstspelen - waarvoor dank.

Totdat deze winter de site ru.nl/kinderkerk werd opgeheven. Dat noopte tot z'n derde verhuizing - maar nu staat-ie weer online.

Kijk rond - al is het alleen maar voor de prachtige tekeningen van Eva. En misschien doe je er wat mee; ik hoor het graag!

Het nieuwe adres is, hopelijk nog heel lang: www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk

Soldatenintocht, bij 'Een ander soort van stoet'

10 mei 2020

Studentenkerkzoomviering met kinderkerk

De Studentenkerk viert de zondagsdienst via Zoom. Als koordirigent leid ik soms de zang - een vreemd gebeuren, als iedereen meezingt met noodzakelijkerwijs de microfoon dicht. Maar het is niet anders, en beter dan niets.

Of ik een hele dienst wilde opzetten, werd me gevraagd. Ik kom al 45 jaar in de Studentenkerk, maar dát had ik nog nooit gedaan. Ik besloot de Kinderkerk als thema te nemen, die van 1991 tot 2013 bestond, en die nu weer opnieuw wordt gestart.

Wat deden we toen? Wat zongen we? Ik schreef de liedjes toen zelf. Makkelijk te leren, makkelijk mee te zingen.

En een soort van overweging, rond een prachtig paasspel met alle kinderen in een boot. "Werp je net aan de andere kant", uit Johannes 21. Dat leek me wel geschikt voor deze tijd. Gaan we het over een andere boeg gooien, na de coronapandemie?

Zie ook:

 • De powerpoint (PDF) die naast de mensen in beeld was
 • De website van de KinderkerkNaar pagina elders in nieuw venster, nog altijd online
 • Het fotoverslag van de paasviering De mensenvissersNaar pagina elders in nieuw venster, 2004

En we zongen:

Laat allemaal je visje voorbijzwemmen
Iedereen heeft tevoren een vis van brood gemaakt. Die laten we vrolijk rondzwemmen. En dan eten we 'm op. En zingen Goddank!

2 november 2014

De zwevende hemel

De kinderkerkgroep bestaat niet meer. Maar nu zijn het de studenten die elk jaar een kinderkerstspel uitvoeren. En zo hoort het! Vorig jaar met honderd kinderen, dat paste maar net.

Onder leiding van pastor Eva Martens hebben ze De zwevende hemel gekozen, een spel dat ik 8 jaar geleden schreef. Leuk!

Het spel knipoogt naar het toen net verschenen Google Earth. Alle kinderengelen zitten in een hemel die ze kunnen verplaatsen door gezamenlijk met hun vleugels te wapperen. Door het 'aardvenster' zien ze wat er gebeurt in de timmerwerkplaats, Nazerets dorpsplein, de herberg en het schuurtje. Engel Gabriël is helemaal verrukt van het Grote Plan Gods, maar criticus Lucifer ziet het helemaal mislopen. Uiteindelijk zorgen de kinderengelen dat het allemaal goed komt.

De zwevende hemel, 2006, met de beide engelen in debat. Achter Gabriël het 'aardvenster', een soort toneel op toneel. Rechts Lucifer.

 28 december 2012

Niet met mirre, wierook, goud

Als kind vond ik het al raar: "Driekoningen, geef mij een nieuwe hoed!"

Als kinderkerkschrijver besloot ik, twaalf jaar geleden: ik schrijf zelf wel een liedje, dat wél ergens over gaat. Het werd Sjaloom, salem, saluu!, geschreven voor een kinderkerstspel, maar ook om ermee langs de deur te gaan. De 'u' in het liedje is naar keuze de pas bevallen maagd Maria, of degene die nietsvermoedend de deur open doet; om dan te smelten.

Dochter Eva en vriendinnen Suze en Sabine trokken de wijk door, heel slim met een stapeltje partituren, want iedereen wilde natuurlijk weten wat dat voor liedje was. Ze kwamen rijk thuis.

Afgelopen kerst speelden we in de Studentenkerk 'Koning zonder kroon', een spel dat van het liedje afgeleid is. Zeventig onderkoningen knipten ijverig stukken uit hun kroon om de drie koniningen te helpen. Ondertussen studeerden hun kamelen vrolijk het liedje in om het op reis te kunnen zingen, de ster achterna. Die wijst de weg, naar u!

Liedje luisteren, noten lezen, foto's kijken:
- Driekoningenliedje: Sjaloom, salem, saluu!;
- Fotoverslag van het driekoningenspel Koning zonder kroon;
- Driekoningenverhaal: Waarvoor komen jullie?
Drie koningen aan de deur, 2000
Drie koningen aan de deur, 6 januari 2001

 24 mei 2012

Pinkstergeest

Op de rommelzolder van de Kinderkerkwebsite - nu 15 jaar oud - vind je nog eens wat.

Speciaal voor deze week: Pinksteren 2003, op z'n Kinderkerks. Ik had 20 minuten om het voor te bereiden en nam mee:

 • drie flesjes
 • een ventilator
 • stroken crepepapier
 • een oude Kinderbijbel
 • aan afdruk van Biblija.com

En zie wat een hoop zinnigs je daar mee doen kunt. "Ein Brausen vom Himmel als eines gewaltigen Windes", zo vertaalde Luther het. Wij maakten een Kinderkerkvertaling die vanzelf op je neerdaalt.


 20 april 2012

Goedemorgen, Mama!

Moederdag komt er weer aan. En wat wil je dan als kind? Een liedje zingen voor je moeder natuurlijk. Een mooier cadeau is er niet.

Voor dochters Judith en Eva schreef ik veertien jaar geleden zo'n liedje. Je zingt het bij het ontbijt-op-bed, met het ontbijtje in je hand.

Voor moeders die het meemaken is het wel oppassen geblazen: bij de laatste zin smelt je.

Vandaar: Moederdagliedje met smeltgarantie.

Probeer maar. De nichtjes Valérie en Eline zingen het voor je voor. 

Afbeelding van het YouTubefilmpje. Klik en je komt op de pagina waar het echt staat.

 30 maart 2012

Goede Vrijdag met soldaat en tuinaanleg

Topdrukte in de Studentenkerk. De studenten die het passieproject van 2013/2014 begeleiden, gaan ook bijdragen aan de komende viering van Goede Vrijdag. Iets heel bijzonders, want sommigen hebben nog nooit een viering in de Studentenkerk meegemaakt. We buigen ons over de teksten van Jesaja en Johannes. Hoe gaan we die lezen? Gaan we ook wat doen?

Gelukkig brengt de kinderpaasviering van paaszaterdag uitkomst. De nieuwe morgen breekt aan, middenin de kerk, in een tuin, die eerst dor en droog is, en die later gaat bloeien - doordat de kinderen bloemen maken. En die tuin, die maken we dan al tijdens de Goedevrijdagviering. Waar vervolgens Yentl doorheen gaat lopen, die als soldaat-bij-het-kruis Longinus' lied zingt, op tekst van Hendrik Jan Bosman.

En dan is het eerst nog palmpasen, met de welbekende intocht van de kinderen, met hun beste jassen op de vloer. En de klap op de vuurpijl is de paasviering 's nachts - niet in, maar wel rond de tuin vol bloemen. Welkom!

Studentenkerk, Erasmuslaan 9A:

 • Palmpasen: 1 april, 11 uur
 • Goedevrijdagviering: 6 april, 15 uur
 • Kinderpaasviering: 7 april, 19 uur
 • Paaswake: 7 april, 21:30

22 december 2011

YouTubevenster op Betlehems veld

In 2007 al bedacht en gespeeld, dit jaar in de reprise: een kinderkerstspel waarin de ene herder uit het Boek leest, en de ander vervolgens zijn laptop openklapt en YouTubefilmpjes gaat kijken. Die spelen zich levensgroot af: engel verschijnt bij Maria, heraut kondigt volkstelling aan, Erwin Kroll verwacht extreme koude. Nou, wat moet je dan, als schaap? Wol brengen, natuurlijk!

Alle kinderen knippen een stuk uit hun schapenvacht, schrijven er een wolwensje bij, en gaan op weg. Zo zal het wel goed komen met de Koning van de Vrede!

Kom kijken en meedoen, zaterdag 24 december 19 uur, Studentenkerk, en wees op tijd. Of kijk naar de foto's uit 2007. Of luister naar het ozo zoete wiegeliedje.


6 december 2011

Google 'ns naar een plaatje van een poort

Jarenlang was het een raadsel waarom het kerstspel "Een poort voor de koning" op de kinderkerkwebsite veel vaker bezocht werd dan de andere kerstspelen. Totdat ik een nieuwe teller installeerde, die traceert waar de bezoekers vandaan komen. Wat bleek? Plaatjeszoekers!

Als je met Google afbeeldingen zoekt naar "poort", dan snap je hoe het komt. Je ziet allemaal foto's van antieke triomfbogen en pretentieuze tuinhekken. Maar er staat één rare tussen. Wat is dat? Klik! En meteen concludeert Google: dat zal dan wel echt een Belangrijke Poort zijn. Dus komt-ie vooraan. En dus... klik!

En zo komt elke verbaasde poortplaatjesklikker even in de statistieken van de kinderkerkwebsite terecht. Raadsel opgelost! Maar grappig blijft het wel.

Eva tekende de poort in 1998, toen ze 7 was. De bedoeling was dat het een Belangrijke Poort moest verbeelden, die iedereen wil zien, en die dan een beetje maf blijkt. Gelukt!

De poort uit het kinderkerstspel "Een poort voor de koning", Eva Huisman, 1998

1 december 2011

Kwetterlicht en warenwook

De webstekpagina 'composities' begint gestalte te krijgen. Een vreemde parade van muziek van de afgelopen twintig jaar: blokfluitkwartet, driekoningenliedje, lijdensverhaal, kinderpianoboekje, onderwijstechnologensatire.

Maar voor nu acuut relevant: twee- en driestemmige sinterklaasliedjes om de blits mee te maken bij je schoonfamilie.

Voor kinderschaar, moeder ad lib, en vader.

Eline zoekt de C
Eline zoekt de C
© Willibrord Huisman 1990-2023
Reacties? Vragen? Graag!
Abonneer je op de koorwerknieuwsbrief
Multifunctionele webstek:
permanent in ontwikkeling,
altijd wel ergens verouderd,
sinds november 2011.