Caput Biodiversiteit, 2004

Extract uit Blackboardcourse

#53

Het caput bestaat uit 10 sessies van twee college-uren (vrijdagochtend van 8:45 tot 10:45), waarin o.a. hedendaagse discussiepunten en problemen rondom biodiversiteit behandeld worden. De sessies bestaan of uit (twee) hoorcolleges, of uit een inleidend hoorcollege gevolg door een debat. Elke debat heeft een eigen thema, dat d.m.v. een college wordt ingeleid door de desbetreffende spreker. Ter voorbereiding voor het debat wordt ong. 1 week van tevoren zelfstudie materiaal met bijbehorende stellingen uitgedeeld/rondgestuurd, zodat men zich inhoudelijk op het debat kan voorbereiden. De debatvoering zal gaan aan de hand van 4 partijen, elke partij heeft haar eigen idealen van waaruit zij de problematiek rondom biodiversiteit zal benaderen. Tijdens de eerste sessie worden 4 groepen gevormd. Elke groep vertegenwoordigt elk debat een andere partij. Elke partij heeft een partijvoorzitter, woordvoerders, en verslagleggers.

Partijen

1. bestuurlijke partij / regeringspartij: de partij van regelgeving, toepassing en handhaving
2. nationale partij: de partij die opkomt voor de nationale (economische belangen)
3. partij van de ontwikkelingslanden: de partij die opkomt voor de belangen van de ontwikkelingslanden; een partij met een gebruikersstandpunt van de ‘poor users’, de derde wereld problematiek en derde wereld economie
4. ethische partij van de duurzaamheid

Tijdens elk debat wordt elke partij vertegenwoordigd door een eigen woordvoerder (elk debat een andere woordvoeder). De woordvoeder zal aan het begin van het debat in ong. 5 min. de standpunten van de partij bekendmaken. Als alle partijen dit hebben gedaan, kan vervolgens de 'openbare' debatvoering geopend worden. Andere partijleden kunnen nu de woordvoerder bijspringen. Na ieder debat wisselt de groep van partij. Tijdens het debat wordt er een verslag gemaakt door 2 verslagleggers en aan het eind wordt er door deze verslagleggers (in wisselfunctie) een samenvatting gegeven. De verslagen zullen -uiterlijk de eerste dinsdag na het debat- in blackboard komen te staan (max. 1 A4). Vooraf aan het debat wordt afgesproken welke 2 personen het verslag zullen maken. De dag voordat het debat plaatsvindt, moet elke partij kort haar standpunten en woordvoerder voor het komende debat bekend maken (ong. 10 regels; kan per email naar Jan of Philippine). De partijvoorzitter organiseert de interne discussie ter voorbereiding van het debat en zorgt voor woordvoeders en verslagleggers.

Essay

Het caput wordt afgesloten met een essay. Er wordt dus geen tentamen afgenomen op 25/6, zoals in het rooster staat vermeld. De studenten moeten in plaats daarvan een essay op persoonlijke titel schrijven. Bij het begin van het caput zal worden uitgelegd wat er wordt verstaan onder een essay. Het onderwerp van het essay moet zelf worden uitgekozen, en in het kader van biodiversiteit staan. Halverwege het caput (16/4) zullen de titels en ideeën over de essays besproken worden. Gedurende het caput kunnen vragen omtrent het essay en discussies over biodiversiteit gevoerd worden via blackboard. De lengte van het essay moet tussen de 2000 en 3000 woorden zijn. Het essay moet uiterlijk voor de zomervakantie, vóór 15 juli 2004 worden ingeleverd. Essays die later worden ingeleverd zullen in principe niet worden nagekeken.

 


   

  

naar inhoud
context & colofon

Deze pagina is onderdeel van ICTO-element 53