Een opdracht uitvoeren via Blackboard

"Studenten leren beter als ze actiever zijn." Daar heeft u geen deskundige voor nodig, om dat te bedenken. Geef ze duidelijke opdrachten, laat ze iets maken. Maar dan? Wie kijkt dat allemaal na? En hoe krijgen ze een behoorlijke reactie op hun werk?

Er zijn duizend manieren om dit probleem aan te pakken. We volgen een eenvoudig praktijkgeval.Toelichting over LBK-traject  

    
Onderwijsadvieselement 08
2005
update: 2005
status: vitrine
info: Naar de statusinfo van dit onderwijsadvieselement

foutje
 
 
  Hulp bij het bedienen van deze voorstelling
Lees de tekst van boven naar beneden,
  terwijl u op de rode cijfertjes en sterretjes klikt.

De digitale leeromgeving

Op de RU is BlackboardToelichting over dat dit niet specifiek over Blackboard gaat inmiddels algemeen. Als student weet u de weg in Blackboard (1), en Blackboard 'weet' welke cursussen u volgt (2). Een muisklik verder bent u in de cursus (3), waar u de rubriek 'assignments' opvraagt (4). Daar vindt u het rooster (5), waarin de opdrachten chronologisch geordend staan, voorzien van deadlinesWaarom die deadlines zo belangrijk zijn

De opdracht

U vraagt een opdracht op (6) en leest deze. De instructie (7) bestaat uit drie delen:

1: zelfstandig aan de slag; 

2: uw resultaat bijtijds in het forum plaatsen; 

3: uw reactie geven op het werk van een ander.

De procedure

U volgt student Renske. Ze heeft het forum opgezocht (8) en daar haar resultaat geplaatst (9), dat u opent (10)Pas op voor Droste-effect als u dat resultaat nu zou lezen. Conform deel 3 van de instructie maakt u een 'reply' aan (11) waarin u uw reactie plaatst (12).

Tenslotte plaatst docent Suzy Holleman (13) een puntsgewijze samenvatting van de reacties in het forum (14) . Op de eerstvolgende bijeenkomst dienen de interessante punten hieruit als discussiestof (15).

Bevindingen

Zowel de docenten als de cursistennet nog studenten, nu ineens cursisten, hoe zit dat zijn zeer te spreken over deze werkwijze. Ze noemen verscheidene redenen: de vrijheid van tijd en plaats, de bondigheid van de schriftelijke bijdragen, de kwaliteit van de bijdragen, en de overkoepelende terugkoppeling door de docent. Een voorbijgaand punt van zorg was de tijdsbesteding: zowel de cursisten als de docenten hebben aanvankelijk de neiging om alles van iedereen te lezen, hoewel dat helemaal niet nodig is om de gewenste leerresultaten te bereiken.uitweiding over complexere opdrachtvormen


   

  

 
Over dit onderwijsadvieselement 08

Dit element is in 2005 ontwikkeld ter demonstratie van de didactische mogelijkheden van forums in Blackboard. Ze maakte deel uit van de demonstratiecourse Forums in Blackboard'Hoe bereikt u deze course, die voor iedere RU-docent en -student toegankelijk is. Opdrachtgever was het project 'Digitale didactiek', MSO, Radboud Universiteit Nijmegen; met dank aan Suzy Holleman, IOWO.
Dit element is sinds 2005 niet meer geredigeerd.
De Blackboardcourse is nog altijd online en toegankelijk via blackboard.ru.nl
 
Informatie over de BKO vindt u nu via www.ru.nl/oo/bko

Zie ook het blogje Tien jaar peer review in good old Blackboard.

Status:Toelichting over de status van deze onderwijsadvieselementen vitrine 
naar inhoud

   

  

naar inhoud
Context & colofon

U ziet een 'onderwijsadvieselement' dat ik in mijn onderwijsadviespraktijk gebruik of gebruikt heb.
Deze elementen zijn veelal achtergrondmateriaal bij workshops, cursussen en advieswerk; bovendien worden ze gebruikt voor zelfstudie, bijvoorbeeld in het kader van de BKO.
De meeste heb ik ontwikkeld bij IOWO, dat inmiddels opgeheven is. Ik werk ze af en toe bij, of ik laat ze juist historisch intact; let op het jaartal en de status.
Onregelmatig maak ik ook nieuwe.
De index geeft u een overzicht van de onderwerpen en statussen.
Ik stel uw reacties zeer op prijs.

 

Willibrord Huisman, 2002 - 2021

 

www.willibrordhuisman.nl/onderwijsadvies
www.ru.nl/docenten (Radboud Universiteit, Teaching and Learning Centre)
Naar de index van de onderwijsadvieselementen (nieuw venster)© Willibrord Huisman: niet kopiëren, graag naar verwijzen. Toelichting over verwijzing opnemen
 
NB: Als u dit kunt lezen, heeft u vermoedelijk een afdruk in handen. Deze onderwijsadvieselementen zijn evenwel ontworpen voor interactief gebruik, met als gevolg dat essentiële informatie niet afgedrukt wordt; zo ziet u van een reeks afbeeldingen alleen de eerste. Neem gerust contact met mij op voor anderssoortige presentaties van deze materie.