Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Terug naar nulniveauKinderkerk
Terug naar niveau 1Kerstspelen
 
Menu De zwevende hemel leeg
De zwevende hemel:
- synopsis
- fotoverslag
- techniek
- over Lucifer
- lied: Glo.oo.oo.ooria!
alle downloads 
Zoek in Kinderkerk

De zwevende hemel: synopsis

Opzet en doelgroep

Dit kerstspel is geschreven voor kinderen van 4-11 jaar; we verwachten 80-120 kinderen plus 40-80 ouders. De helft van de kinderen komt veel in de kinderkerk, sommigen komen alleen met Kerstmis, sommigen komen voor het eerst. We nemen aan dat ze de essentie van het kerstverhaal kennen.

Kenmerkend voor het spel is dat het mťt de kinderen gespeeld wordt (die zitten dus niet bij hun ouders), en dat er een onderbreking in is waarin de kinderen aan het knutselen gaan.

Onderwerp

We nemen deze keer het perspectief van de engelen. We doen dat letterlijk: we kijken vanuit de hemel naar de aarde en we vervullen de rol van boodschapper en zangkoor in het kerstverhaal dat zich beneden volgens Lucas 2 afspeelt. We verbazen ons over de ogenschijnlijke knulligheid van de wijze waarop God de wereld komt redden, grijpen in om het te verbeteren, en merken daardoor dat die nederigheid juist de essentie van Gods boodschap is.

Dit abstraherend wordt het thema dan dat Gods handelen niet iets op zichzelf staands is, maar zich voltrekt door mensen. Sta niet aan de kant te kijken, maar steek je handen uit de mouwen. 

Samenvatting van het script

In de hemel zitten alle engelen; de meeste zijn net pas binnengevlogen. Lucifer verwelkomt hen en verkent de hemel met ze. Hebben jullie het venster naar de aarde wel gezien? Hij wijst naar een donker gat onderin de hemel. Daardoor klautert net GabriŽl naar binnen, met een papiertje met het weesgegroet nog in de hand. Hij vertelt dat hij zijn opdracht volbracht heeft: de aankondiging bij Maria. 

Lucifer is verbaasd dat Gods zoon als een miezerig baby'tje van een niet eens getrouwde timmermansvrouw op aarde moet komen. Waarom niet als een bliksemschicht? Of als de knapste dochter van de machtigste keizer? GabriŽl zegt dat het nu eenmaal zijn orders waren en dat je zien zult dat het Grote Plan Gods (GPG) goed is. En trouwens: een van de orders is dat ze straks Gloria gaan zingen. Oefenen!

Daarna besluiten ze samen om te kijken hoe het verder gaat. Maar er is niets te zien in het gat, Maria & Jozef zijn niet thuis. Eerst moet de hemel verplaatst worden naar boven het dorpsplein. Alle engelen fladderen eendrachtig tot het dorpsplein in beeld komt. Daar kondigt een heraut van de keizer af dat er een volkstelling komt en dat ieder naar zijn geboorteplaats moet. Jozef & Maria, hoogzwanger, gaan op stap. Totaal onbekwaam management daarboven, vindt Lucifer. GabriŽl begint nu ook te twijfelen aan het GPG, maar stelt toch voor om het Gloria nog een keer te oefenen. Het zal toch wel ergens goed voor zijn?

Dan gaan ze kijken hoe het verder gaat. Het is een heel gezoek en de hemel moet flink heen en weer zweven voor ze Jozef en Maria opnieuw in beeld krijgen. Maar dan is het ook raak. Een lompe waard weigert hun de toegang en stuurt ze in het donker naar een tochtige koude stal. Daar gaan ze bibberend zitten wachten, en oh jee, de weeŽn beginnen al.

GabriŽl begrijpt nu niets meer van het GPG en gaat bij de pakken neerzitten. Maar Lucifer vindt dat het zo niet langer kan. We moeten die twee daar helpen! Kunnen we niet een stukje van onze warme lichte hemel daar op aarde brengen? Hun laten merken dat er aan hen gedacht wordt? Hij bedenkt een plan: de engelen nemen allemaal een stuk hemel en knopen er een briefje aan. En daar verlichten en verwarmen ze dan de stal mee.

De engelen (kinderen) maken nu allemaal hun brief en knopen die als een zuiverscheerwolklabeltje aan een pluk hemel. Dan komen ze weer bij elkaar. Het blijkt dat de hemel inmiddels iets beter gepositioneerd is; de kerststal staat er middenin. Bovendien heeft Maria inmiddels een kind gekregen. Ze geven hun stukje hemel af, Jozef leest de briefjes en bedankt de kinderen.

Daardoor ziet Lucifer in dat GabriŽl toch gelijk had, en GabriŽl ziet in dat Lucifer een goed voorbeeld stelde: de zoon van God is klein en zwak, en juist dat brengt de mensen om hem heen ertoe om het goede te doen: licht brengen, warmte, vrede. We moeten het aan iedereen gaan vertellen! Die herders daar bijvoorbeeld (= de ouders).

Het komt goed uit dat de engelen inmiddels een prachtig Gloria kunnen zingen. De herders komen allemaal om de stal heen staan en geven nog meer warmte. Gaan ze het verder vertellen wat ze gezien hebben? Natuurlijk. Tot slot zingen ze allemaal nog eens het Gloria.

Enscenering en special effects

Het verhoog moet er als een hemel uitzien: schitterend wit, heel veel licht, niets hards, alles wolkachtig, pluizig, draderig. De vloer is wit, het plafond is wit of lichtblauw. Uit het plafond hangen slierten wit naar beneden, die onderaan breder worden waardoor het lijkt alsof er slierten vanuit de hemelvloer omhoog hangen. Op de vloer zitten alle kinderen, zonder schoenen, op matjes en kussens die onder lakens verborgen zijn.

De hemel heeft aan de achterkant een groot rond gat, dat de indruk moet wekken dat het naar beneden kijkt. Niettemin moeten zowel de kinderen vanaf het verhoog als de ouders vanaf hun stoelen kunnen zien wat er zich in dat gat afspeelt. In het gat moeten twee en een halve persoon passen en een beetje decor (dus 1.50 m breed minimaal). Het gat moet donker zijn, maar de personen die erin verschijnen moeten wel zichtbaar zijn; dit gaat waarschijnlijk vanzelf tengevolge van het felle hemellicht. De randen van het gat moeten herkenbaar zijn; we omzomen het gat met kerstlampjes. Met slimme vormgeving maar verder vooral met tekst wekken we de suggestie dat het gat aan de onderkant van de hemel zit (in plaats van aan de achterkant).

In het halletje bij de ingang verwelkomen de engelen GabriŽl & Lucifer de kinderen al vanaf 18:35 uur. De engelen baden in fel wit licht. …ťn deur verder krijgen de kinderen al hun vleugels en krijgen de ouders aanwijzingen over het niet bij hen houden van de kinderen. De kinderen gaan naar het verhoog waar ze op witte wolkjes gaan zitten.

Het verplaatsen van de hemel gebeurt geheel virtueel. De engelen fladderen en we doen alsof daardoor het gat telkens iets anders in beeld krijgt. Analoog aan het peddelen met de vissersboot.

Na de kinderactiviteit moet de kerstgroep letterlijk centraal komen te staan, met de engelen eromheen en daaromheen weer de herders. Hiertoe knopen we de n-dimensionale ruimte nog verder in elkaar, waardoor de kerstgroep gewoon middenin de hemel komt. Dat doen we vooral door het gewoon te doen: in de hemel is dan een stuk waar ineens gťťn witte vloer meer is, omzoomd door de kerstlampjes. Op de kouwe grauwe tegels zitten Maria, Jozef en Kindeken.

Zie vooral ook het fotoverslag.
Het volledige script kunt u downloaden, printen en naar wens aanpassen en gebruiken in uw eigen gemeente of school; zie het colofon
We stellen uw reactie zeer op prijs!

Spel: december 2006
Pagina: oktober 2008
 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen
Huidig adres: www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk