Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Terug naar nulniveauKinderkerk
Terug naar niveau 1Kerstspelen
 
Menu Wonderwol leeg
De wonderwol:
synopsis
fotoverslag
YouTube-venster
de wolwensen
- wiegeliedje:
     Honderd schapen
- leestekst:
     Geweldig is God
alle downloads 
Zie ook:
Lied: Glo-oo-oo-ooria
Papyrus: volkstelling
Techniek: vleugelbouw 
Zoek in Kinderkerk

 

Klik voor vergrotingDe wonderwol: synopsis

Opzet en doelgroep

Dit kerstspel is bedoeld voor kinderen van 4 tot 9 jaar, die op Kerstavond in de Studentenkerk komen voor een speciale kerstviering voor kinderen. De viering bestaat volledig uit dit spel, dat door volwassenen gespeeld wordt, waarin de kinderen ter plaatse zelf een rol krijgen - in dit geval: schaap. 

Ook maken de kinderen iets, wat uit het spel volgt. Het spel wordt daartoe onderbroken en de kinderen zijn tien minuten bezig, bijgestaan door hun ouders en door oudere kinderen.

Het spel veronderstelt dat de kinderen het kerstverhaal min of meer kennen. Een deel van de kinderen die in de Studentenkerk naar dit spel komen, komt verder nooit in de kerk. De ouders kijken mee en helpen vooral met de kinderactiviteit en met zingen. Hoewel het verhaal voor jongere kinderen goed te volgen is, hebben sommige aspecten van het spel juist meer betekenis voor oudere kinderen en voor de ouders.

Onderwerp, thema, titel

Dit kerstspel gaat over het kerstverhaal volgens Lucas, vanuit het perspectief van de schapen en van de herders die door de Engel verwezen worden naar de pasgeboren Messias. De noodzaak van de komst van de Messias wordt verbeeld door de duisternis en de kou. De schapen kunnen dan wel het Licht niet brengen, maar wel warmte. Dat doen ze door een deel van hun vacht te schenken, voorzien van een goede wens voor de Messias. Het thema is dan weer dat ieder op zijn eigen manier bijdraagt aan het evangelie - de schapen met hun vacht, en de kinderen met hun wens. 

De titel 'De wonderwol' slaat op de onverwachte komst van de wol voor het koude kindje, tevens op de betekenis die de kinderen aan de wol geven door er hun wens in te stoppen. 

Enscenering & special effects: YouTube

Klik voor vergrotingPlaats van handeling is het veld te Bethlehem: aanvankelijk alleen de herders met hun schapen, later de stal waar de heilige familie terechtgekomen is. Daarboven een hemel met kerstlampjes. Aan de stal hoeven we geen aandacht te besteden: een stoel voor Maria, met echte Jezus, volstaat.

Bij binnenkomst krijgen de kinderen allemaal een set schapenoren aangemeten (een strook vacht-achtige fleece met een elastiekje).

De herders hebben een zeer grote tv (3 m breed, 2 m hoog, onderrand op lagetafelhoogte) waar als het ware het beeld van hun laptop in getoond wordt. Aldaar zijn YouTubefilmpjes te zien - in feite levende toneeltjes in de tv. Om daar changementen mogelijk te maken moet de tv aan en uit kunnen. Een rolgordijn met daarop een afbeelding van een zwart scherm met een 'play'-knop zou heel sjiek zijn maar is teveel gedoe. Daarom monteren we aan de achterkant van de lijst lampen die het beeld in de tv verlichten. Changementen vinden dan plaats met de lampen uit, terwijl de herders ondertussen de aandacht van het scherm afleiden.

De engel verschijnt niet in de tv, maar in het echt, midden in de nacht, in fel licht. De engel heeft witte kleren en wit-gele vleugels, en (nieuw!) een aureool.   

Samenvatting van het script

Twee herders zitten met hun schapen (= de kinderen) rond een kampvuurtje. Herder Marloes speelt een oud wiegeliedje op de blokfluit. Herder Riekie staat op om te kijken hoe het met de schapen gaat. Of ze nog wel kunnen mekkeren en blaten. Hoe het met hun wol is. Of ze het niet koud hebben in de donkere nacht. Ze kijkt naar boven en zegt dat ze een vreemd voorgevoel heeft over deze nacht. Maar wat dan?

GabriŽl verschijnt niet op YouTube, maar in het echt.Ze pakt het Boek erbij en leest een oud verhaal voor over de ophanden zijnde komst van de Messias. Maar herder Marloes vindt dat de werkelijkheid inmiddels wel anders is, en dat ze beter op Internet kunnen kijken dan in zo'n oud boek. Ze klapt haar latop open, schakelt de beamer aan en vinden een YouTube-flimpje van negen maanden oud. Daarin vertelt Maria aan Jozef over het bezoek van de engel GabriŽl. Dat lijkt toch wel wat op die tekst uit dat oude boek, stellen de herders vast. Jammer dat er op YouTube geen filmpje van die engel te vinden is.

Tekst van de heraut. Klik voor origineelNa een mislukte slaappoging zoeken ze verder en vinden een filmpje van vorige week. De heraut van de keizer kondigt de volkstelling aan; Maria - met dikke buik - en Jozef moeten op stap.

Dat maakt de herders wel wat ongerust. En het is ook zo koud! Wanneer wordt het warmer? Nu vinden ze het weerbericht van vandaag. De weerman verwacht dat het erg koud en donker wordt. In het bijzonder deze nacht in de omgeving van Betlehem. Draag wollen kleding! Niet van die katoenen doekjes.

Bezorgd klappen de herders de laptop dicht. Laten we maar gaan slapen; tussen de schapen blijft het wel warm. Misschien willen de vaders en moeders een slaapliedje zingen? Dat doen ze, terwijl het almaar donkerder wordt. Tenslotte slaapt iedereen.

Plotseling verschijnt er een uitermate gelukkige engel, badend in fel licht. Gloria! Hij zingt, deels in magisch Latijn, over het goede nieuws van het zojuist geboren kind.

Als de herders van de schrik bekomen zijn, stellen ze vast dat dit echt een noodsituatie is: zo'n pasgeboren kindje, niet eens in een bed maar in een voerbak - en gewikkeld in veel te dunne doeken voor dit koude weer. Daar is zuiver scheerwol voor nodig! En niet zomaar: nee, met een labeltje eraan. Met de beste wens die je als schaap geven kunt.

Rondom het kindjeDe kinderen gaan nu aan de slag en maken hun zuiverscheerwolwenslabeltje. Als ze terugkomen, zitten daar Maria, met Jezus op schoot, en Jozef staat er naast. Die nemen de wol dankbaar in ontvangst. Jozef leest voor uit de wolwensen en legt aan de hand van het Gloria van de engel uit hoe het zit met vrede op aarde en de rol van de Verlosser daarin en de rol van iedereen inclusief schapen.

Dan komen ook de engel, de heraut en de weerman kijken. Ook zij wensen Maria het allerbeste. Op haar verzoek zingen allen nog eens het wiegeliedje, tot de kleine Jezuken slaapt - en daarna natuurlijk uitbundig, in canon, het Gloria.

 
Arina showt haar schapenoren
Wonderwolschaap (Eva Huisman, 2007) Klik voor origineel
Het volledige script kunt u downloaden, printen en naar wens aanpassen en gebruiken in uw eigen gemeente of school; zie het colofon
We stellen uw reactie zeer op prijs!
Spel: december 2007
Deze pagina: november 2008
 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen
Huidig adres: www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk