Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Terug naar nulniveauKinderkerk
Terug naar niveau 1Kerstspelen
 
Menu De sterrenvolgers leeg
De sterrenvolgers
- synopsis 
- script 
- driekoningenliedje 
- sterbouwtechniek 
- verslag 
verhalen:
- De wijn van Kana 
- Een zonnetje uit de hemel 
- Waarvoor komen jullie?
gemaakt:
- de sterrenwensen 
- gemuisde sterren 
Zie ook:
- artikel Vieren
- foto's Dokkum 2005
- Koning zonder kroon
Zoek in Kinderkerk
Zingen vooraf

Kerstliedjes zingen vooraf

De sterrenvolgers: techniek

Wie dit spel na wil doen, heeft vast wat aan onderstaande beschrijvingen. Raadpleeg ook het artikel in Vieren 2004-4.

A. Het firmament.

We hebben een lap landbouwplastic (zware kwaliteit) opgehangen aan het plafond van de kerk (dat is ongeveer 4 m hoog). De breedte bedroeg 13 meter. Dit fungeerde daarmee als een zwarte achtergrond achter de kerststal en het verhoog, en tevens achter het kruisbeeld dat daar nu eenmaal zijn plaats heeft. Omdat het lage plafond in de Studentenkerk donkerbruin is, zag het geheel er echt als een soort hemel uit (zeker toen de sterren er hingen).

Klik voor vergroting

In dit plastic hebben we gaatjes geprikt, waardoor kerstlampjes gestoken werden, met de snoeren aan de achterkant. De snoeren zijn met sterk plakband vastgezet. Van sommige snoeren zaten de lampjes te dicht op elkaar (gezien de afmetingen van de sterren); daarvan werd dan om en om een lampje wel of niet door het plastic geprikt. Alle snoeren werden verbonden, zodat de lampjes in één keer aan en uit konden gaan. 

Aan de voorzijde van het plastic zaten strookjes dubbelzijdig plakband, links en rechts van elk lampje, zodat de sterren daar tijdens de viering eenvoudig opgedrukt konden worden.

Na de viering

Kerkinterieur na afsluiting van het spel

B. De kronen/sterren.

De kronen waren gemaakt van een zestandige strook goudkarton die de kinderen bij binnenkomst op het hoofd kregen, op maat gemaakt met plakband. Het ombouwen van de kroon hield in het losmaken van het plakband, binnenste buiten keren, omvouwen van de punten, en weer vastmaken tot een vijfpuntige ster met een grote lege vijfhoek in het midden.

Op de tafels lagen vijfhoekige stukken papier klaar, voorzien van plakranden, en een gat in het midden, waar de  kerstlampjes doorheen komen als de ster wordt opgehangen. Met viltstiften tekenden en schreven de kinderen hun wens op het papier en plakten die met plakband in de ster. Daarna brachten ze die naar voren. Omdat de kinderen ongelijk klaar zijn was er genoeg tijd om de sterren aan het firmament te plakken.


Ster van dichtbij

Sterbinnenste van dichtbij

C. De wandelende ster.

Deze bestaat uit een raamwerk van gebogen pvc elektriciteitsbuizen. Het middendeel doet enigszins denken aan een rugzakframe, met buizen zowel over de rug als over de buik. Daarin worden de boven- en de twee zijpunten gestoken (die daardoor los kunnen worden gemaakt en vervoerd.) De zijpunten beginnen op hoofdhoogte en gaan vandaar schuin omhoog. Zie verder de afbeelding.

Radiatorfolie is het basisbedekkingsmateriaal. Dit bestaat uit een dun laagje schuimplastic met daarover heen een metaalfolie. Het is oersterk en zeer licht. Het wordt om de punten heen geplakt, en om het frame, uitlopend in twee lange lappen die tot de voeten door lopen (de onderste twee punten) en aan de broekspijp worden vastgeniet.

Klik voor 100% weergave van deze schetsHet radiatorfolie is met punten kadoverpakkingsfolie beplakt (met plakband). Dit is in veel kleuren verkrijgbaar. Het flonkert mooi als het folie eerst flink verfrommeld wordt, waardoor een soort facetten ontstaan.

Het gezicht van de sterdrager is zilver geschminkt. (Goud was beter geweest, zilver oogt te grijs).

Met de aldus gemaakte ster kan men betrekkelijk gemakkelijk lopen en heeft men de armen vrij (wit overhemd!). Het geheel oogt groot en weegt vrijwel niets.

Spel: december 2000
Pagina: november 2001
Uitgebreid: juni 2004
 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen
Huidig adres: www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk