Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Terug naar nulniveauKinderkerk
 
Menu 'Uitgaven' leeg
Publicaties:
 
Artikelen:
- Ingeschreven 1996
- Inzet 2002 
- Vieren 2004-1 
- Vieren 2004-2 
- Vieren 2004-3 
- Vieren 2004-4 
- Vieren 2005-2 
- Vieren 2005-4 
 
Eigen uitgaven:
- De tweede lezing
- De goede vis 
- Alle partituren 
 
Notities:
- Beleidsnotitie 1992
- 1e communie 1999
- " Tafelfeest 2001
 
Zoek in Kinderkerk
afstandsbalkje

Pagina 39 gescand, klik voor vergrotingPagina 38 gescand, klik voor vergrotingDe sterrenvolgers

'Doepagina' - Vieren met kinderen

In: Vieren, 2004, nummer 4, pag. 38 & 39

U treft hieronder  in de hoofdtekst van het artikel aan, aangevuld met  toelichtingen en verwijzingen, deels uit het gepubliceerde artikel, deels voor deze webpagina toegevoegd.
 
Vieren is een  tijdschrift 'voor wie werkt aan liturgie'. Voor de vier afleveringen van 2004 schrijft Willibrord Huisman telkens twee 'doepagina's' over vieren met kinderen, gebruik makend van materiaal en ervaringen van de Kinderkerk van de Studentenkerk Nijmegen.
 
Vieren wordt uitgegeven door de Werkgroep voor Liturgie Heeswijk van de Abdij van Berne

De sterrenvolgers

Om iets voor anderen te kunnen doen, moet je vaak zelf iets inleveren. Met die gedachte in het hoofd zochten we naar een kinderbijdrage voor een kerstspel. Kunnen de kinderen niet iets maken, waarvoor ze zelf iets moeten opgeven? En dat dan zo, dat het binnen n viering met honderd kinderen te doen is? 
We kwamen er niet uit. Tot n van de kinderen met een prachtige vondst kwam: van driekoningenkronen kun je sterren maken. En die gaan dan hun vredeswens de wereld in stralen.
In het kerstspel De Sterrenvolgers zijn de kinderen bij binnenkomst allemaal koning. Ze krijgen een prachtige goudkartonnen kroon op hun hoofd, en ze volgen een grote lopende ster die hen via een aantal omzwervingen naar de kerststal leidt. 
afstandsblokje Driekoningen met ster aan de deur (Eva, dec 2000)
 
afstandsblokje
Daar aangekomen geven ze het Vredeskind hun geschenken. De grote ster heeft zijn werk gedaan, hij moet weer verder. Maar Maria wijst op de inktzwarte, sterrenloze hemel - die kan toch niet zo zwart achterblijven? Wie moet dan het nieuws van het Vredeskind de wereld in stralen? 
Drie sterrenwensmakers in actieDe koningen besluiten om hun kronen tot sterren om te bouwen. Ze schrijven wensen in hun sterren en hangen ze aan de zwarte hemel. En als ze tenslotte hun driekoningenlied zingen, gaan alle sterren schijnen. 
 

Klik voor originele weergaveSterbouwtechniek

Wie dit spel zo wil uitvoeren, heeft heel wat voor te bereiden: een lopende ster, een oplichtend 'firmament' achter de kerststal, en honderd kronen die in een handomdraai tot wensster om te bouwen zijn. Dezelfde elementen zijn echter ook afzonderlijk, zonder spel, en op kleinere schaal bruikbaar, bijvoorbeeld in een viering rond Driekoningen, of als doorlopende activiteit gedurende de advent. We beschrijven hier de bouwtechniek van kroon en firmament.

U snijdt zes kronen uit een vel goudkarton (zie tekening). De kroon wordt met een nietmachine op maat gemaakt. Om de kroon om te bouwen tot ster, haalt u het nietje er weer uit, keert de kroon binnenstebuiten, vouwt de punten om, en niet de band weer vast. 
Ondertussen schrijven of tekenen de kinderen hun wens op een stuk vijfhoekig wit papier met plakranden en een gat in het midden. Dit wordt in de omgebouwde kroon geplakt en vervolgens met dubbelzijdig plakband aan het firmament bevestigd.
 
Dit 'firmament' bestaat uit een groot stuk stevig zwart plastic. Aan de achterzijde hangt u snoeren kerstlampjes, waarbij u de lampjes door gaatjes in het plastic prikt. Zet ze met een stuk plakband vast. Aan de voorzijde wordt de ster geplakt, z dat het lampje door het gat in het papier steekt. Pas als alles klaar is, gaan de lampjes aan.
afstandsblokje
     

Bewaren
 
Te onhandig om te bewaren, te mooi om weg te gooien. De 25 mooiste hebben we gescand en op deze website gezet. Daar stralen ze nu al 4 jaar op het het internet.
 
afstandsblokje
Lichte constructies maken
 
Voor dit soort spelen zijn vaak stevige, maar lichte constructies nodig. Een frame van tengels of panlatten met spaanplaatschroeven is snel opgezet, sterk en flexibel. Boor in de ene lat een gat en schroef hem daardoor vast in de andere. U bespant of beplakt het raamwerk met golfkarton, papier, of plastic.
 
Voor grote constructies die door iemand gedragen moeten worden (een grote ster, engelenvleugels) kunt u een frame maken van pvc elektriciteitsbuis. Buig dit met een buigveer in de juiste vorm; maak verbindingen met tape. Omdat er twee dikten van deze buis zijn, kunt u ook inschuif- en draaiverbindingen maken. Het geheel bespant u weer met folie of papier.
 

Langs de deur

Het driekoningenliedje van dit kerstspel is tevens bedoeld om op 6 januari mee langs de deur te gaan: het richt zich immers tot degene die de deur open doet. 

Drie kinderen deden dit, voorzien van een stapeltje afdrukken van het liedje, dat ze na het zingen aan de smeltende buurtbewoners gaven. Het was een groot succes!

afstandsblokje Suze Sabine en Eva aan de deur. afstandsblokje
Meer...
 
Op de website www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk vindt u het volledige kerstspel, een bijpassend driekoningenverhaal, de partituur van het liedje, meer foto's, en nog 23 sterrenwensen. Er is ook een opname te beluisteren. Uw reacties worden zeer op prijs gesteld!
 

artikel geschreven: augustus 2004
webpagina bijgewerkt: december 2004
 
 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen
Huidig adres: www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk