Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Terug naar nulniveauKinderkerk
Terug naar niveau 1Kerstspelen
 
Menu Het glazen boek leeg
Het glazen boek:
 
Synopsis
Script 
- Lied: Help je mee? 
- Techniek: Glasraam
alle downloads 
Zie ook:
Het licht in de scherven
Artikel in Vieren
Zoek in Kinderkerk

Het glazen boek: techniek

1. Het ontwerp

Maak een tekening op A3 in zwarte lijnen en kleur de tekening in in lichte kleuren. Vergroot deze tekening vervolgens tot op ware grootte en breng de lijnen over op vellen doorzichtig kleurloos vliegerpapiervel van 70*50 cm.

2. De raamdelen

De kinderen krijgen per groepje van ongeveer 5:
- een vel ingetekend vliegerpapier ;
- het bijbehorende stukje van de ingekleurde A3-tekening;
- gescheurde stukjes gekleurd vliegerpapier (2 tot 10 cm);
- schaaltje met behangplak.

Ze plakken de stukken tussen de lijnen. Het wordt mooier als je slordig werkt en stukjes over elkaar heen plakt. Op die manier kun je ook donkerder tinten maken.

Glasraamontwerp van Eva; klik voor het origineel.3. Het raamwerk

Maak een raamwerk van stevige buitenlatten (2*5 cm) en dunne binnenlatten (0,6 * 3 cm). De ruimte tussen de latten moet ongeveer 67*47 zijn, omdat je wat overlap wilt tussen het papier en de latten (zodat er geen kieren komen) en omdat het papier een beetje krimpt bij het drogen. 

Schilder het raamwerk zwart.

Zet dit raamwerk rechtop, zet het stevig vast, en zorg dat er geen licht langs kan aan de onder- en zijkanten (bouw 'muren' van kartonnen dozen en plak de kieren dicht). Zet op de achterkant van de latten stukjes dubbelzijdig plakband.

4. Montage

Tijdens de viering maken de kinderen de raamdelen. Die komen ze naar voren brengen en die druk je van achteraf tegen het plakband op de latten. Gebruik een paar stevige keukentrappen en zorg dat je er niet doorheenvalt.

Schets van opstelling van een lamp5. Licht

Stel achter het raam felle lampen op (bv bouwlampen, samen toch zeker 1000 Watt), zodanig dat ze schuin op het raam schijnen (dus bijvoorbeeld van achter een hoek en vanaf de grond). Ze staan goed, als je ze vanaf de plek waar de kinderen komen te staan & zitten, niet kan zien. De reden hiervoor is, dat het vliegerpapier niet volledig mat is, maar enigszins doorschijnend. Daardoor zou je de lampen zelf anders er doorheen zien als een lichte plek. Ook moeten ze samen het raam gelijkmatig verlichten. In ons ontwerp (zie beneden) was er bovendien een extra spot op de ster gericht.

6. Dimmers

Als je de raamdelen in het raam zet, moeten de lampen uit zijn. Achter het raam moet het ook donker zijn. Als de viering weer centraal verder gaat, moet vrijwel al het licht uit (bv alleen nog wat kaarsen aan). Tijdens het zingen schuif je dan langzaam de dimmers open, waardoor het raam in alle glorie gaat schijnen.

Engelen! - Glasraam van vliegerpapier. (Klik voor 100%)7. Brandgevaar

Pas op met de lampen: als deze tegen het vliegerpapier aankomen gaat de zaak zo in de fik. Een brandblusser in de buurt is verstandig.

8: Uitproberen

Een week van te voren hebben we alles uitgeprobeerd in het klein: een glasraam van vier raamdelen, samen 140 bij 100 cm. Het is letterlijk schitterend geworden. Het ontwerp van Eva staat bovenaan in deze pagina; hier rechts staat een foto van het resultaat (we hadden geheel toevallig twee lichtbakken van 70 bij 100 cm met TL-buizen erin). Het plakwerk werd op een zondagse kindernevendienst in een half uurtje gedaan door 8 kinderen.

9: Ontwerp overzetten op vliegerpapier

Eva's engelenraamontwerp hebben we met behulp van de computer rechtstreeks omgezet naar het vliegerpapier. Het vereist wat computer- en rekenvaardigheid, maar op deze wijze kan je elke afbeelding (dus ook een gescande foto of papiertekening) vergroten.

- gebruik een beeldbewerkingsprogramma
- vergroot de afbeelding dusdanig dat de juiste maten op de monitor verschijnen
- als de computer zulke enorme bestanden niet aan kan, knip dan eerst het ontwerp in stukken
- houd het vliegerpapier tegen het glas en trek de lijnen over
- verschuif zowel de afbeelding als het vliegerpapier totdat het hele vel betekend is.

Heb je een projector ('beamer') die je op de computer kunt aansluiten, dan is het  natuurlijk een stuk makkelijker. Je kunt ook ouderwets een dia maken en die in een diaprojector op de juiste grootte projecteren en overtrekken. Op deze wijze krijg je een zeer getrouwe weergave van het ontwerp.

Glasraam zoals het geworden is (klik voor nog groter)10. Oudereninstructie

In het 'liturgieblad' voor de ouders (met liedjes en toelichting e.d.) hebben we de volgende tekst opgenomen:

Aanwijzing voor 10-plussers

Illustrans en Prefatius nodigen ook u met klem uit om het Licht te helpen schijnen. Adviseer en assisteer waar nodig de jongeren met het maken van de glasraamdelen.

Enkele tips:
- smeer de lijm dun uit en maak het werk niet te nat (het is behangselplak)
- maak geen grote effen vlakken maar plak verschillend gekleurde stukjes naast en over elkaar
- werk niet te netjes: de details vallen toch weg in het grote geheel
- ga door tot en met de randen
- bekijk eventueel het kleine glasraam bij het Mariabeeld
- gebruik fantasie dan wel Inspiratie
- probeer de werkzaamheden in 15 minuten rond te krijgen.

11. Het grote raam

Op 24 december 1999 is het spel gespeeld in de kinderkerstviering. Het grote glasraam, 280 breed bij 250 hoog, ontworpen door Frank Tarenskeen, was door hem op grond van zijn gekleurde A3-schets met de hand op de vellen vliegerpapier gezet. 

Het effect in zo'n donkere kerk is fenomenaal. In de grotemensenviering 's nachts heeft het raam opnieuw geschenen, inclusief het beginnen in het donker en het openschuiven van de dimmers.


De Bonifatiusparochie in Dokkum heeft in 2004 een kerstraam gemaakt naar aanleiding van het artikel in Vieren hierover. Dank voor de foto!

12. Sindsdien: 2004

Vijf jaar later hebben we opnieuw glasramen gemaakt in een kinderkerstviering (Het licht in de scherven, 2004). Drie grote gotische ramen op een prachtig ontwerp van Eva. Het ontwerp hebben we nu met een beamer op de vellen overgetekend (met zwarte viltstift). Dat vergt rekenen, zorgvuldig werken, en slim coderen van de raamdelen, om te zorgen dat je ze later uit elkaar kunt houden.

Pas toen alles uitgetekend was ontdekten we dat de voorziene kleuren niet verkrijgbaar waren, althans niet in de (te) korte voorbereidingstijd die we hadden. Het ontwerp van Eva kwam daardoor wat minder uit de verf dan ze gehoopt had. 

We hebben de raamconstructie verbeterd, door wit gaasdoek achter het papier te spannen. Daardoor konden de lampen wel op ooghoogte staan (vergelijk de tekening bij Naar een punt hogerop in deze pagina punt 5). Hierdoor kregen we een egale belichting. (De reden voor het gebruik van het gaasdoek was dat in dit spel eerst een schimmenspel in de lege ramen was.). 

13. Do try this at home, but...

De kerstviering uit 2004 was qua ramen een groot succes: ze waren werkelijk schitterend. Maar de kinderkerkgroep zelf was over de viering als geheel minder tevreden: die verliep rommelig en er ging van alles nodeloos mis. Hoe kwam dat? Het bouwen van het raam had al onze  aandacht opgeëist, waardoor we niet goed toegekomen waren aan het voorbereiden van het spel en de viering als geheel. (Zie inmiddels de evaluatie van 2004). Een leer voor de volgende keer: hou terdege rekening met de hoeveelheid werk die je nodig hebt om zoiets uit te voeren. 

Pagina geschreven: 2000
Aangevuld: jan 2006
 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen
Huidig adres: www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk