Kinderkerk Studentenkerk Nijmegen!Kinderkerk

Studentenkerk
Nijmegen
Excuses; deze pagina moet worden voltooid, bijgewerkt, of herzien.
Stuur gerust een mailtje met uw vragen, wensen of opmerkingen.

Kinderkerk

vuller
Nieuw & nieuws
Programma 
Over de Kinderkerk 
Over deze website 
Contact 
 

Kerstspelen 

Paasspelen 

Ander werk 

KinderWerk 

Registers 

Publicaties 

Colofon 

Journaal 

Auteur 

Archief 

Zoek in Kinderkerk

Toelichting bestandsformaten

Als deze pagina's er niet goed uitzien

De pagina's van deze website halen hun opmaak uit een 'cascading stylesheet': die bepaalt kleur, lettertype en lettergrootte. Daardoor is het veel gemakkelijker om ze te schrijven. Heel oude internetbrowsers, zoals Netscape versie 4, kunnen daar niet mee overweg. U wordt aangeraden een nieuwe browser te (laten) installeren.

Lettergrootte

Ook kan het zijn dat deze letters kleiner of groter zijn dan in het voorbeeld dat u rechts van deze alinea ziet. De lettergrootte kunt u zelf instellen. Ooit werkte dit systematisch, nu is het afhankelijk van welk fabrikaat en welke versie Internetbrowser u heeft.

Regellengte en vensterbreedte

Het kan zijn dat u de tekstregels van deze website hinderlijk breed vindt. In dat geval werkt u vermoedelijk met maximaal brede vensters op een modern beeldscherm. Deze website is echter gebouwd voor veel kleinere vensters. Ze ziet er het beste uit bij een breedte van 900 pixels, maar kleiner gaat ook nog.

Kiekje van hoe deze pagina eruit hoort te zien

Plaatjes: GIF en JPG

Pech! Bij dit plaatje is geen toelichting.Pech! Bij dit plaatje is geen toelichting.Deze site is opgemaakt om van het beeldscherm te worden gelezen. De pagina's kunnen ook worden geprint, maar dat levert onvermijdelijk slecht weergegeven plaatjes. Om deze reden zijn de plaatjes doorgaans in een groter formaat met hogere resolutie beschikbaar. Die kunt u verkrijgen door op de kleine plaatjes te klikken. 'Achter' elk plaatje zit een korte toelichting die u kunt lezen door de muiswijzer even op het plaatje stil te houden.

Dit is nou Eva, geboren 19 mei 1991. Klik voor haar homepage.GIF-plaatjes zijn veelal tekeningen die door kinderen direct op de computer gemaakt zijn. Eva (die tot 2003 de meeste tekeningen maakte) werkte ook wel met potloodtekeningen die ze na scannen met de muis inkleurde en bijwerkte.

De foto's zijn JPG-plaatjes. De oudere zijn gescand en veelal digitaal bijgewerkt, omdat foto's in de kerk aan de Prof. van Weliestraat vaak erg onoverzichtelijk zijn. Sinds mei 2003 komen de foto's direct van de digitale camera. Lees hierover meer in de pagina Fototechniek

Pech! Bij dit plaatje is geen toelichting.Word-documenten

Soms is er geen tijd om een mooie beeldschermleesbare versie van een tekst te maken; u treft dan een Word-document aan. Dit kunt u ophalen en printen. Ook voor mooi printbare en/of omvangrijke bladmuziek wordt gebruik gemaakt van het Word-formaat.

Het kan zijn dat u & uw computer niet overweg kunnen met Word-documenten die u via een hyperlink opent. Dat komt door ongewenste gebruikersvriendelijkheid van Microsoft's Internet Explorer. Handel dan als volgt:

  • Klik met de rechtermuisknop op de hyperlink
  • Kies 'doel opslaan als'
  • Kies een verstandige plek waar u het document opslaat
  • Start Word 
  • Zoek in Word het document op en open het.

Helpt dit niet, vraag dan uw buurmeisje om hulp. (Buurjongens weten het vaak ook maar die kunnen het minder goed uitleggen.)

Bladmuziek

De muziek heeft een exotisch maar wel praktisch formaat: het zijn tekeningen, gemaakt met MSDraw. MSDraw is het tekenpakket dat ingebouwd zit in Word for Windows 2 (uit 1992). Het voordeel van dit 'tekenen'  boven het gebruik van een echt partituurprogramma is dat het heel gemakkelijk is om niet-muzikale elementen in de partituur te brengen of om anderszins onconventionele partituren te maken. Een tweede voordeel is dat de partituren goed in Word-documenten te integreren zijn. Een derde voordeel is de toegankelijkheid: tot nog toe kan iedere nieuwe Word-versie, wonder boven wonder,  die MSDraw-objecten tonen en afdrukken (inmiddels Word 6 for Windows, Office 95, Office 97, Office 2000, Office XP). U kunt ze niet bewerken.

Update 2008: inmiddels blijkt dat Vista en/of de nieuwere versie van Office 2003 en later Word2 bestanden niet meer willen openen (ze kunnen het wel maar het is erg lastig ze daartoe te bewegen). We zijn inmiddels bezig de Word2-bestanden naar Word2000 om te zetten. Als u een bestand niet kunt openen, stuur even een mailtje, dan krijgt dat voorrang.

Pech! Bij dit plaatje is geen toelichting.Zippen

De Word-2 bestanden hebben extensie doc. Hoe meer muziek erin zit, des te omvangrijker zijn ze.  Ook Word-2-bestanden met plaatjes erin zijn erg omvangrijk. Daarom worden veel Word-2 bestanden op deze site in gezipte vorm aangeboden. Zippen is een sterk gestandaardiseerde compressietechniek. In Windows XP heet dit alles 'gecomprimeerde mappen'.

NB: Het op deze wijze beschikbaar stellen van originelen betekent niet dat van elk copyright wordt afgezien. Lees hierover in het site colofon

Audio (geluidsopnamen)

Met ingang van 2004 gaan we systematischer geluidsopnamen op deze website zetten. Dit doen we in de meeste gevallen om het oefenen te ondersteunen (we hebben niet de organisatiegraad om echte opnamen met veel kinderen en een koor te maken). De geluidsopnamen komen in beginsel in twee formaten op deze website: Windows Media Player (wma), en MPEG layer 3 (MP3). Een moderne windowscomputer kan tenminste één van beide formaten goed laten horen. 

Heeft u een telefoonverbinding (dus geen kabel of ADSL), dan komen de geluidsbestanden langzamer bij u binnen dan dat ze moeten klinken. Daardoor klinkt het met horten en stoten zodra u op zo'n *.wma of *. mp3-link klikt. Als het goed is, slaat uw computer het binnengehaalde bestand vanzelf op (in de zgn 'cache'). Daardoor klinkt het de tweede keer dat u op de betreffende link klikt wel goed.

bijgewerkt september 2004
opnieuw bijgewerkt augustus 2008
 
Kinderkerksitelogootje
© Willibrord Huisman 1990-2013
Reacties? Vragen? Graag!
Deze website bevat spel, tekst, muziek, opnamen en verslagen
van 22 jaar Kinderkerk in de Studentenkerk
van de Radboud Universiteit Nijmegen
Huidig adres: www.willibrordhuisman.nl/kinderkerk